Що таке варроатоз і як з ним боротися.

Варроатоз це зараження бджіл кліщем варроа. Кліщ, мешкаючи на тілі бджоли, робить її слабкою, схильної до різних захворювань, які можуть привести до загибелі.
Візуально визначити симптоми прояву вароатозу можливо при сильному ураженні бджолиної сім'ї.
Навесні і влітку зараження рою не супроводжується явними симптомами, а вже восени все стає очевидним, тому що кількість бджіл в сім'ї різко скоротитися; багато бджіл можуть имет крила з явною деформацією.


Визначити зараження можна при візуальному огляді сім'ї. Самі кліщі варроа дуже дрібні, але все таки розгледіти їх можна не озброєним оком. Вони розташовуються на тілі бджоли між щітками, на черевці або грудях.
Якщо розкрити комірку з розплодом, можна побачити їх і там.
 

Способи боротьби з варроатозом.

Про кліщах варроа знає кожен бджоляр не з чуток. Всі стикалися з цією проблемою.
Якщо не боротися з цією хворобою, то результат буде жахливий - все бджоли вимруть.
В наш час розроблено багато ефективних методів винищення клеща- фізичний, біологічний, хімічний.
Багато пасічники вважають за краще хімічний спосіб знищення кліща.
Для чого використовують спеціальні препарати.
Більшість бджолярів віддають перевагу хімічним методом боротьби з варроатозом.
Пропонуємо вашій увазі препарат для лікування бджіл Апіхелс.

АПІХЕЛС.

Апіхелс це препарат, заснований на речовинах рослинного походження, який використовують для профілактики і лікування бджолиних сімей від вароатозу, акарапидоза, аскофероза, аспергиллеза, американського і європейського гнильців і личинок воскової молі.

Він являє собою гель білого, можливо злегка жовтуватого кольору. До його складу входять такі речовини як тимол, масло евкаліпта і додаткові речовини: карбопол, троламін, гліцерин, метилпарабен, вода демінералізована.
Діючі речовини Апіхелса безпечні для бджіл і не псують смак і якість меду, оскільки вони натуральні.

Апіхелс можна використовувати в вуликах з робочими бджолами, матками і розплодом, протипоказань немає.
 Обробку бджіл починають навесні і закінчують за сім днів до початку основного медозбору. Продовжують обробку після збору меду влітку-восени при температурі повітря від +15 до +27 ° С.